Symcon elpee

LP’s ouderwets en goed voor een stoffig plekje op de zolderkamer?

Helemaal niet! Als leverancier van grondstoffen en (2e hands) productiemachines voor CDs, Blu Rays en DVDs, zag Harm Theunisse, Directeur bij Symcon B.V., de vraag in de afgelopen jaren flink verschuiven. De CD raakt uit en de vinyl plaat is weer hip. Overal zie je (pop-up) vinyl stores: van festivals tot concerten, lokale markten en zelfs weer in de winkelstraten. Maar waar vraag is, moet ook aanbod zijn. En daar zit ‘m de uitdaging. Sinds de komst van de CD is de innovatie rondom de productie van vinyl platen op een laag pitje komen te staan…en juist daar zag Harm een unieke kans.

“Heb je ook tweedehands LP productiemachines?”

Deze vraag hoorde Harm zo’n 3 jaar geleden niet een, twee, vijf, maar meerdere keren. Harm: “Als leverancier ga je dan nadenken: goh er is vraag, dus de markt voor vinyl platen trekt aan. Vervolgens ben ik mij er in gaan verdiepen, want hoe wordt een vinyl plaat nou eigenlijk gemaakt. Wat bleek? Deze productietechnieken gaan tot wel 65 jaar terug in de tijd, met een ouderwetse LP pers. Dit betekent niet alleen een langzaam productieproces. Het gebrek aan innovatie in de afgelopen 40 jaar zorgt ook voor energieverspilling, veel restafval en relatief hoge productiekosten. Daarbij vraagt het maken van een vinyl plaat veel handenarbeid en is de techniek oncontroleerbaar.

Op zoek naar betere alternatieven

“Het produceren van een vinyl plaat kon anders vond ik. Er moest een manier zijn om de vinyl plaat sneller, beter en goedkoper te produceren. Vanuit onze ervaring in de CD, DVD en BD branche zagen we bij Symcon al snel dat de “vorm” eigenlijk wel erg veel op elkaar lijken, alleen worden deze niet geperst maar spuitgegoten. Zo had je vroeger de laser disc; dat waren die grote karaoke platen van 12 Inch (30 cm) groot. Dat zette ons aan het denken: kunnen we niet de huidige CD/DVD technologie gebruiken voor de vinyl plaat? Deze vraag konden we echter niet alleen beantwoorden.” En zo werd het Green Vinyl Records project gestart.

Zoektocht naar partnerbedrijven

Een aantal van de projectpartners kende Harm al vanuit zijn dagelijkse werkzaamheden bij Symcon. Zo werkte Harm veel samen met bedrijven als Koot Automation, Record Industry en Polymer Research Group B.V. Omdat de te ontwikkelen techniek ook breder ingezet kan worden dan alleen bij de productie van vinyl platen, voegden ook opleider voor de industrie Mikrocentrum en Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen zich bij het project.  Dit zorgt er voor dat de opgedane kennis ook kan worden opgenomen in onderwijsprogramma’s en dat studenten actief betrokken zijn bij het project. Tenslotte voegden ook Geelen Installaties en MPB zich bij het collectief.  

De grootste uitdaging van het project

Het ontwikkelen van een nieuwe productietechnologie voor een bestaand product waarbij gevoel een belangrijke rol speelt is een hele uitdaging. Dat kan ook Harm beamen: “Het ontwikkelen van een type kunststof wat én goed voor het milieu is én kan worden spuitgegoten én het juiste gevoel over kan brengen is een hele uitdaging. Niet alleen deze aspecten zijn belangrijk, we willen het ook goed onderbouwen en de techniek vastleggen. Er zijn veel aspecten die invloed hebben op het resultaat en waar we naar moeten kijken, denk aan: de vervorming, het vloeigedrag, de matrijzen en de snelheid van produceren. We willen de techniek echt goed onder controle hebben zodat we een goed reproduceerbare plaat op kunnen leveren.

We zijn begonnen met het ombouwen van een matrijs van een oude laser disc als startpunt. Deze kozen we omdat die qua vorm en grootte dicht bij de LP staat, je kunt namelijk niet ineens vierkante of kleine LP’s gaan maken. Die gaan zich anders gedragen en roepen een ander gevoel op, terwijl dat juist het belangrijkste element is bij dit product.  Het moet voelen en klinken zoals de oude LP, maar dan gemaakt van ander materiaal.” 

De toekomst van Green Vinyl Records

Onze toekomst is natuurlijk afhankelijk van de vraag in de markt, maar dat ziet er op dit moment voor de komende vijf jaar erg goed uit. Wanneer ons product, zoals verwacht, beter wordt dan de bestaande LP is het wel spannend hoe de markt hierop zal reageren. Ons doel is dit uit te bouwen tot een nieuw bedrijf dat de vraag uit de markt sneller en duurzamer kan bedienen. De combinatie van een betere machine, een andere kunststof en een beter naar deze tijd aangepaste manier van produceren geeft volgens ons een energiebesparing van 70% per gespoten LP op.

Is er voor mensen die dadelijk de Green Vinyl platen gaan kopen een voelbaar, merkbaar verschil?

De consument zal weinig verschil merken. Maar dat is juist goed! “Ons doel is namelijk om een LP te ontwikkelen met hetzelfde gevoel, maar dan van een betere kwaliteit en geluid. Het gaat bij het kopen van een LP over de totaal beleving. Het begint al wanneer je de LP in je handen houdt, dan is de artwork een in het oog springend geheel; de hoes is al een beleving. Wanneer je de plaat uit de hoes haalt en deze op de draaitafel legt en de naald op de plaat laat zakken, is het alsof je zelf muziek begint te maken. Dit is heel anders dan het afspelen van een CD-tje waar het schijfje in een laatje verdwijnt en je dan niets meer ziet of beleefd. Het geeft een heel ander gevoel dan bij streamen, een CD-tje afspelen of andere manier van muziek beleven.