IMG 5456

Kennis uit Green Vinyl Records project in Mikrocentrum Opleidingen

Open innovatie is een van de kernpunten van het Green Vinyl Records project. Dit betekent dat we de kennis die wordt opgedaan tijdens het ontwikkeltraject van de LP, ook wordt toegepast in om de kennis bij andere bedrijven te vergroten. Een van de manieren om dit te realiseren is door deze kennis te verwerken in opleidingen. Een van de partners van het project, Mikrocentrum, doet dit in haar spuitgiet- en kunststofopleidingen.

Training Spuitgiet docenten

Ytaining docenten spuitgieten 6

Sinds september 2018 beschikt Mikrocentrum over de nieuwste generatie spuitgietmachines. Deze zijn zowel hybride als volledig elektrisch aangedreven. Speciaal voor opleidingsdoeleinden is gekozen voor full-option uitvoeringen. De machines beschikken daarmee over specifieke technologie voor high precision moulding, monitoring van het proces en speciale software voor kwaliteitssystemen. Hiermee is het ook mogelijk de nieuwe technieken uit het Green Vinyl Records project toe te passen en te leren aan de cursisten. Op 3 november werden de Spuitgiet docenten bijgepraat en getraind zodat deze kennis kan worden verwerkt in de opleidingen.

Cursus Spuitgieten 3 – Demo

IMG 5456

Meten is weten staat centraal in Green Vinyl Records, zeker voor het spuitgietproces. Alleen zo kunnen we een constante kwaliteit garanderen. Speciale sensor-techniek maakt het mogelijk om zo in de matrijsholte druk- en temperatuur exact te meten. Voor een optimaal proces en productkwaliteit worden deze waarden gebruikt voor het cyclusverloop van de machine. Dit is noodzakelijk omdat er altijd verschillen zijn in de samenstelling van de verwerkte kunststof. Tijdens de cursus Spuitgieten 3 staat analyseren en optimaliseren van het spuitgietproces centraal. Dit waren dan ook de topics tijdens de gastles op 29 november 2018, gegeven door Raymond Visser en Bas Dijkhuis van Kistler en Loran Mak en Gerard de Wit van Technex.

Cursus Matrijzen voor kunststoffen B- Demo

IMG 5452

Bij het ontwerp van een kunststof spuitgietproduct en bijbehorende spuitgietmatrijs gelden steeds kleinere maattoleranties. Het meten van druk- en temperatuur direct in de matrijsholte is de meest nauwkeurige manier van meten. Door ontwerpers een demo te geven van wat technisch mogelijk is helpt ze dit betere equipment te selecteren om een solide proces te garanderen met als doel nul-fouten productie. Dit waren de topics tijdens de gastles op 21 november 2018, gegeven door Fabien Buchy en Victor Tsai van de firma SimpaTec waarbij het ontwerp van een kunststof product eerst via specialistische software werd gesimuleerd voordat de productie van de spuitgietmatrijs werd vrijgegeven.