KootAutomation

Spuitgietmachines die passen bij het gevoel van de LP

Dat de zoektocht naar een nieuwe, milieuvriendelijkere productiemethode voor de LP geen gemakkelijke opgave was, kan ook Ferry Koot van Koot Automation bevestigen. “Natuurlijk kunnen we met de hedendaagse technieken zoals laseren de meest perfecte HD geluidskwaliteit bereiken, maar dan is het gevoel wat een LP in je naar boven brengt compleet weg”. 

Koot Automation, 32 medewerkers en specialist in het leveren van standaard en specialistische apparatuur voor de kunststofindustrie, is in het Green Vinyl Records project verantwoordelijk voor het leveren van de spuitgietmachine en spuitgiet technologie. “Een tijdje geleden kwamen wij met Harm Theunisse van Symcon in contact. Harm was namelijk op zoek naar een geschikte spuitgietmachine voor de productie van een nieuw soort LP. Wij adviseerden hem te kiezen voor een machine die past bij een goede combinatie milieuvriendelijk spuitgieten en het gevoel van de LP. Dit resulteerde in een spuitgietmachine welke geschikt is voor het produceren van de CD.” Aldus Ferry.

Meten is weten

Natuurlijk kunnen we met een spuitgietmachine dat geschikt is voor de productie van CD’s, geen LP’s produceren. Daarom hebben we samen met Symcon de machine aangepast. Aanpassen is een ding, een LP, welke normaal met een drukpers wordt gemaakt, produceren middels de spuitgietmethode was de volgende uitdaging. “Omdat meten en registreren zo’n belangrijk onderdeel is in het ontwikkelen van een nieuw product, zijn wij met onze kennis van spuitgietmachines nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling. Door de proefspuitingen samen met lectoren en studenten van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen en Symcon op te pakken, weten we precies hoe de LP er van binnen én buiten uit ziet. Zelfs wanneer we tot 1600x inzoomen, weten we hoe hoog de groeven en bergen zijn. Dit zorgt voor een stabiele en/of verbetering van de kwaliteit in vervolgproducties. 

De grootste uitdaging in het project

De grootste uitdaging in het Green Vinyl Records project was om met hedendaagse spuitgiettechnieken in combinatie met milieuvriendelijke kunststoffen te proberen de perfecte milieu vriendelijke LP te maken, waar toch het gevoel en de beleving in zit. Het was wel al mogelijk om een LP te produceren met lasers. Dan krijg je het beste van het beste HD geluid, maar er zit geen gevoel is. Een LP hoort te kraken en te ruizen.

Ferry Koot: “Wanneer we het project hebben afgerond, betekent dit dat we spuitgietmachines als complete sets (machine, robots en automatisering) kunnen leveren, specifiek voor de productie van LP’s. De LP productiemethodieken tot nu toe gaan soms tot 50 jaar terug in de tijd, met veel handmatig werk tot gevolg. Met onze oplossing verloopt het productieproces automatisch, verlagen we de kostprijs per LP en leveren we beter, milieuvriendelijker materiaal.”