Groene LP project Jan2

Waarom de groeven in een LP zo ontzettend belangrijk zijn

Natuurlijk weet je dat wanneer je de naald op een LP zet, de groeven zorgen voor het geluid. Maar wist je dat de techniek om dit te realiseren een ontzettend complex en secuur werk is? Helemaal tijdens de zoektocht naar een nieuw materiaal en techniek om de LP mee te produceren. Ieder materiaal reageert anders en heeft zo zijn eigenschappen. Juist dit onderzoek wordt gedaan door studenten van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen onder begeleiding van Jan Bernards, Lector Thin Films & Funcional Materials.

Jan Bernards: “Fontys neemt deel aan het project vanuit de opleidingen Applied Science en Technisch Natuurkunde. Bij de Applied Science opleiding is een van speerpunten het doen van onderzoek naar kunststoffen en bij de Technische Natuurkunde opleiding het doen van onderzoek naar akoestiek, dus naar geluid en de kwaliteit hiervan. LP’s zijn geluidsdragers gemaakt van kunststoffen, waardoor dit project goed op deze speerpunten aansluit. Onze rol binnen het project is dan ook de kunststoffen te meten en karakteriseren en de geluidskwaliteit van de nieuw soort LP te valideren.

Groefvorm is bepalend voor het geluid

“De grootste uitdaging in ons onderzoek is om de juiste groefvormen te krijgen, zodat de Green Vinyl Record het vertrouwde geluid van LP bereikt. De groefvorm bepaalt namelijk hoe de naald over de kunststof gaat en hoe het geluid klinkt. Om te bepalen of het geluid dan ook goed is wordt dit getest en gevalideerd door de Technische Natuurkunde studenten.” Aldus Jan.

Meer gevoel dan vastgelegd

Het testen en valideren is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Aan het maken en het testen van de juiste groeven zitten allerlei haken en ogen. Zo zijn er allerlei aspecten die men vroeger bij de productie van de LP wel wist, maar lang niet altijd is goed beschreven of onderbouwd waarom bepaalde technieken of instellingen aan de machine juist wel of niet goed werkten. Het was vaak een kwestie van gevoel en ervaring. Doordat er een compleet nieuwe productietechniek voor de LP wordt ontwikkelt, dus van drukpersen naar spuitgieten, moeten we ook het originele productieproces goed begrijpen, meten en conclusies trekken.” Dit gaat heel ver, zo analyseren de studenten zowel de nieuwe als oude LP’s onder andere met een elektronenmicroscoop, soms bij vergrotingen tot enkele keren 1000x.

Toekomstperspectief en kennisdeling

Jan: “Door dit project hebben we onze kennis op het gebied van polymeren en de processen die komen kijken bij het maken van dit soort producten uitgebreid. Deze kennis kunnen we natuurlijk ook weer gebruiken in nieuwe projecten en ons lesprogramma hier op aanpassen. Onze studenten leren hier veel van en bouwen hun netwerk zo gemakkelijk uit. Zo nemen ze al deze ervaringen mee richting de bedrijven waar ze in de toekomst gaan werken.”